Jätteet kiertoon – tai vältä niiden syntyminen

Jätteet kiertoon – tai vältä niiden syntyminen

Vuosikokouksen kierrätystyöpajoissa tuli esille muutamia kysymyksiä, joihin saimme vastauksia Lounais-Suomen jätehuollosta:

Tyhjennysvälit: Tyhjennysaikoihin voi tehdä muutoksia soittamalla asiakaspalveluun. Sillä tavoin ylitäyttöongelma ratkeaa ja vältytään pisteen roskaantumiselta.

Miksi multaa ei saa laittaa biojätteeseen: Multa sisältää usein hiekkaa ja kiviainesta, joka haittaa biojätteen käsittelylaitoksen mekanismeja ja rikkoo laitteistoa > ohjataan polttokelpoiseen jätteeseen. Jos on oma kompostori, voi mullan laittaa sinne tai ripotella pihalle kukkapenkkiin tms. Salon toimialueen biojäte mädätetään eli siitä syntyy biokaasua. Jossain muualla Suomessa biojäte saatetaan kompostoida, jolloin heillä on eri ohjeet biojätteen lajittelulle ja varsinkin mullalle. Tämä sekoittaa toisinaan ihmisiä, kun toisaalla Suomessa ohjataan toisin.

 Miksi omaan kotikompostoriin saa laittaa eläinten jätöksiä ja taloyhtiön biojäteastiaan ei: Eläinten kuivikkeet ja jätökset eivät sovellu biojäteastiaan, sillä niiden sisältämät ulosteperäiset bakteerit aiheuttavat hygieniahaittaa biojätteen käsittelylaitoksella. Omassa kompostissa niitä voi kompostoida, koska siinä ei aiheudu samanlaista hygieniahaittaa kuin kästtelylaitoksella.

 Eläinten kuivikkeet, mm. kissanhiekka: Eläinten kuivikkeet kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen tai kotikompostoriin. Kiviainespitoinen kuivike esim. kissanhiekka ei pala jätevoimalaitoksella, mutta se ei myöskään aiheuta siellä polttoprosessissa haittaa. Kiviaines putoaa palotilanteen jälkeen kuonan joukkoon. Puupohjaiset kuivikkeet palavat jätevoimalaitoksessa tuottaen energiaa ja ne voi halutessaan myös kompostoida kotikompostorissa.

Pakkausmateriaalien ( muovi-, metalli-, kartonki- ja lasipakkaukset) keräyksestä vastaa koko Suomessa Suomen pakkauskeräys Rinki Oy. Lounais-Suomen jätehuolto Oy toimii alueellisesti ja toimialueen kiinteistöjen lajitteluvaatimukset tulevat toimialueemme jätehuoltomääräyksistä. Tällä hetkellä muovipakkausten keräys on toteutettu pääsääntöisesti vähintään 4000 asukkaan taajamiin. Me emme voi vaikuttaa Rinki-pisteiden lukumäärään tai sijoitteluun, mutta voimme vaikuttaa alueen asuinkiinteistöjen jätteiden keräykseen. Olemme halunneet tehostaa muovipakkausten kierrätystä ja siitä syystä teimme minkä pystyimme eli jätehuoltomääräyksiin tuli tuo määräys, että kiinteistöiltä joilla on vähintään 20 asuntoa on kerättävä muovipakkauksia. Odotamme, mitä jätelain uusi pakkausasetus tuo tullessaan, se sanelee miten paljon ja missä Rinki-pisteitä tulee olla.

Moni haluaisi kierrättää mahdollisimman tarkkaan ja kierrätyspisteiden kaukainen sijainti aiheuttaa päänvaivaa ja syö motivaatiota. Monen ison kaupan yhteydessä on Ringin kierrätyspiste ja näiden sijoittelulla on ajateltu sitä, että ostaessaan pakkauksen kaupasta, pystyy samalla tuomaan tyhjät kierrätykseen. Tämä toki ei palvele kaikkia, esim. juuri mökkiläisiä, kun kotimatka suuntautuu toisaalle. Jos on mahdollista, voi kiinnittää huomiota jo kaupassa siihen miten pakattuja tuotteita ostaa, jolloin voi vaikuttaa siihen millaista pakkausjätettä syntyy vai syntyykö sitä juurikaan. Moni tuote on pakattu turhan tukevasti, mutta useasta löytyy myös vähemmän pakattu versio, jonka valinta on paras ympäristöteko.

 Toimialueellamme kerättävä poistotekstiili lajitellaan käsityönä. Sukat ovat joutuneet EI-listalle hygieniasyistä, samoin kuten alusvaatteetkin. Toimialueellemme kaavailtu tekstiilin jalostuslaitoshanke etenee, ks. alueen koteihin jaetusta Huomiselle-lehdestä. Myös alueemme mökkiläiset ovat saaneet lehden.

 Lajittelupulmiin löytyy monesti apu ja tieto kotisivujemme ABC-hakukoneesta. Linkki vie siihen: https://www.lsjh.fi/fi/neuvonta/abc/

 Lähimmät kierrätyspisteet lisätietoineen löytyvät osoitteesta https://www.kierratys.info/ Sieltä pystyy hakemaan pistettä kierrätettävän jätteen mukaan, jolloin löytää esimerkiksi lähimmän pisteen, jossa kerätään muovipakkauksia.

 Tässä vielä linkki Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n sivuille, josta löytyy lisätietoa sen toiminnasta:  https://rinkiin.fi/kotitalouksille/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

rfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-sliderfwbs-slide